La Mecque n’est pas le point d’or du monde


Disclaimer: Je n’ai rien contre l’islam et j’accepte la croyance de chacun, ceci est juste une preuve pour démasquer un argument pseudo-scientifique.

Récemment quelqu’un m’as montré une vidéo sur Youtube (lien après 3:30) Dans cette vidéo, on voit une “preuve scientifique” disant que la Mecque est le point d’or du monde. Ceci est faux, et voici la preuve:

D’abords, prenons une valeur pour le nombre d’or, il est connu avec une très grande exactitude [1]:

\varphi = 1.6180339887498948482...

Avec ceci, il devrait être possible de trouver les coordonnées qui correspondent au “point d’or” de la terre, c’est-à-dire le point dont le rapport entre la distance du pôle nord et la distance du pôle sud, ainsi que le rapport entre la distance ouest et la distance est de la 180° ligne de longitude correspondent au nombre d’or. Commençons par le rapport nord-sud.

La distance nord-sud est divisé en 180°, donc le rapport qu’on veux est:

(180 - x) / x = \varphi

Et alors

x = \frac{180}{\varphi + 1}= 68.753882025

Ceci est la distance du pôle, il faut la soustraire de 90° pour avoir la distance de l’équateur:

N = 90 - 68.753882025 = 21.246117975

Ceci détermine notre latitude, c’est-à-dire le nombre de dégrées qu’on est au nord de l’équateur.

Pour la distance est-ouest, on a une subdivision de 360°, donc cette fois-ci:

(360 - x) / x = \varphi

Et alors

x = \frac{360}{\varphi + 1}= 137.50776405

De nouveau, il faut le soustraire cette fois-ci de 180°:

N = 180 -137.50776405 = 42.49223595

Ceci détermine la longitude, c’est-à-dire le nombre de dégrées qu’on est à l’est de Greenwich.

On a donc les coordonnées suivants: 21.246117975N 42.49223595E. Ce point n’est pas la Mecque, mais un point qui se trouve dans le désert 200 km de là. Voici la carte. Les coordonnées de la Mecque sont 21.416667N 39.816667E [2], ceux qui est pas la même chose du tout. Et si vous n’arrivez pas à suivre mes calculs jusqu’à ici, voici une vidéo de quelqu’un d’autre qui fait le même calcul.

Il y a deux autres aspects qui font que cet argument ne tient pas la route:

Premièrement ce point n’est pas unique. Rien ne nous dit que le point doit être au nord de l’équateur et à l’est de Greenwich, en fait il y a quatre points au monde qui satisfassent se critère, les trois autres sont:

21.246117975N 42.49223595W en plein milieu de l’Atlantique

21.246117975S 42.49223595E devant la côte du Madagascar

21.246117975S 42.49223595W au Brésil

Deuxièmement il y a le problème avec comment on définit  la longitude. Tandis que la latitude est assez bien définit par le pôle nord et le pôle sud, la longitude se base sur une ligne qui passe à travers la ville de Greenwich [3]. Ceci est absolument aléatoire est d’ailleurs n’existe que depuis 1765, officiellement même que depuis 1884. Je tiens à préciser que c’est bien après que le prophète Mahomet vivait à la Mecque.

Quelle est la moralité de tout ça? Je pense qu’il est important de vérifier ce genre d’informations dites “scientifique”. Juste parce que quelqu’un vous dit que c’est vrai, ne veux pas dire que ça l’est. Je trouve que ceci est un joli exemple, parce que c’est tellement facile à réfuter, mais des tels mythes existent en grand nombre et diversité. Et en tant que scientifique je le trouve frustrant de voir combien des gens y croient sans réfléchir. Faites un effort et vérifiez ce genre de choses avant de les poster sur Facebook ou sur Twitter. Tout ce que ça prend, c’est deux minutes de recherche sur Google.

Microwave cooking: Wrap with peas and cheese

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This is a really easy “recipe”. I did this a lot during exam period when I didn’t have time to cook or shop for groceries. It is no gourmet cuisine, but it fulfills its purpose: you can make it in 3 minutes and it’s not ramen.

Looking for a room in Zurich? – Watch out for scams


I am looking for a room in Zurich. This is no easy task and so I signed up at several flatshare websites to subscribe to their new offers. In response to this, I got offered several flats that are obviously scams. But I also got one that was not all that easy to spot. The first mail was as follows:


I am Young from

Attached are some pictures.The apartment is fully furnished and it is in the exact state as shown in the attached pictures.

It has a cozy living area with a flat screen television embellished with a large abstract painting. The kitchen paralleled to the 4 seater dining set is fitted with modular cabinets and and top of the line kitchen appliances.All the furnishings are brand new in this apartment which was only finished in 2010

A month rent is 500CHF while a security deposit of 600CHF is required. The rent contains all utility bills

The address for rental is Universitätstrasse 80, 8006 Zurich.

Practical travelling connections, close to downtown Zurich
Very close to a variety of shops
2 minutes from the nearest tram and bus stop
5 minutes to freeway/highway
3 minutes by tram to ETH/University
10 minutes by tram to Zurich main station
Close to Zürichberg park, FIFA, and Zurich Zoo, Dolder
Close to a number of museums
Close to a variety of dining and entertainment options

You can go check the apartment as I am in sheffield, UK presently to see my family but if you however,like the apartment , we would make further arrangement with each other on how to sign the lease agreement as given to me by my Artonney ,of which payment and mode of payment can now be discussed i.e how many months you are paying for etc. And also, the keys to the apartment would be mailed to you in a timely manner after the payment, and we can discuss on which payment method
to use.

I want some one that will take good care of my property like its his/her own and i will only allow clean pets.

I await your response



This one was not too bad. The english is a lot better than what I’m used to by such scams. Also the address actually is in a street where I saw other, real offers. It is true that the price is too good to be true for a whole flat. But who knows… Here’s his second mail.


Thanks for the response. I really appreciate your effort towards renting my apartment,i am glad you like it and  i hope you would be able to take good care of my apartment.

It is a fully-furnished apartment.I resided in this apartment with my wife and my only daughter beforemy visit to the united kingdom

I would like to tell you that there is no way you can view the inside because the keys and the other relevant documents of the apartment are here with me in the U.K . That was the reason why i attached the interior pictures in my previous mail for you to have an idea of how the apartment looks.

I would have made a family or friend handle this for me by giving the documents and the keys to the apartment to him but i could not because
they are fraudsters who are ready to cheat on me by using my apartment for short-time rent, so that was why i decided to lock up the
apartment and take along the keys with me to the U.K with the intention of posting the keys and other relevant documents to any
interested tenant. I think this is sensible enough and would make me feel assured and secured that the keys would be handed over to the
tenant directly. I want you to be rest assured that you would enjoy my apartment and i want to implore you to take good care of it as if it were yours. I am not keen on the renting fee, all i am particular about is the cleanliness of the apartment so that when i come visiting, i would be
able to commend you.

Therefore, for reservation, we will both sign a rental agreement contract which will be prepared by my lawyer.As soon as this is
concluded and the deposit payment ( first month rent and the security deposit) has been confirmed, i shall proceed with the posting of the
keys of the apartment, the documents and the payment receipt to you via UPS or DHL courier Service express (27 hours delivery).

my lawyer would need the following information to prepare the rental contract

1)Your full names:
2)Your full current address:
4)Passport id:
5)Your Phone number:
6)Date of birth:
7)Are you married?
8) How many people will be living in the house?
9) Do you have a pet?
10) Do you have a car?
11 )Occupation?
12) When are you ready to Move in ?
13) When are u planning to leave the apartment ?
14)  How many months rent can you deposit upfront (plus security deposit)

I await the above informations soonest. This information would be used to prepare the contract.Please, make sure you send me your current address as i will post the keys,the documents and the payment receipt to your current address after the signing of the contract. Once again, i am giving you this on trust.Please do not disappoint me and i promise you will enjoy your stay in my apartment.


I asked for more pictures and this is what I got.

Dear Daniel,

Attached are the other pictures you requested

Actually, i have a swiss bank account but its been long i operated it so i will rather suggest you use the moneygram or the western union because it is fast and reliable.

Kindly send the details.


This is where I was 100% sure that it was a scam, because the same picture of the bathroom was sent to me by somebody else already. But even without that obvious flaw, there are other points to watch out for in scams:

  • They never want to meet you or to let you visit the apartment. The story is always the same: They live in UK and will send you the key. A first check on Google Map where the place actually is, sometimes helps to decide whether it’s a real location or not. For instance I got another offer for Bahnhofstrasse 45 which obviously is a commercial building. Looking up the address in the phone book can also help. And if you still aren’t sure you can always go there and ring and if somebody else is opening the door, it is probably a scam.
  • They never have any criteria for tenants. They will tell you that they need somebody who can take good care of their apartment, but they don’t have any criterias. They are really flexible about the date you take the apartment and how long you take it, which is rarely the case with real landlords.
  • There are features that are not Swiss. This may not be easy to spot for someone who hasn’t lived in Switzerland before. For instance it is not that common to have gaz in your house. (As I found out it is actually common to use gaz for heating in Zurich, and thus have it on the utility bill, however the gaz cooking stove is still very uncommon) Or the plugs look different in Switzerland. Same is for the light switches: There usually are buttons and not toggle switches in Switzerland. Those are not absolute criteria, but they sure are suspicious.
  • Wire transfer. They will ask you to send them the money via Western Union or some other wire transfer service.

So what can I do against such people. Nothing much I guess. But I always continue writing them for a while, asking them various questions. I think by taking up their time, responding me to questions I can at least make their business a little less profitable.

You might be paying to much for your Kindle books

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Amazon’s prices are not transparent. They might change depending on where you live, what articles you have looked at before or your profile. This is also (and maybe especially) true for Kindle E-books. This brings up some questions, how can a digital article that is inherently not bound to a location, cost different amounts at different places?

Have you ever had this experience: You are looking for an item on Amazon, you log in to buy it, but then the price has changed? This is not due to rapid price fluctuations, but to the fact that Amazon charges you a different price depending on where you live and probably on some other obscure factors. This happened to me lately when I wanted to see the price for a Kindle-e-book (The Information Diet, see below).

As I was not logged in, Amazon showed me the information for Asia-Pacific. The book was not available here, but I could choose my region and chose Europe, the book costs $14.41. I logged in with my account (my kindle is registered on my Swiss address) and the price jumped to $15.11, even though Switzerland geographically definitely lies in Europe.

I was intrigued by this and decided to look further into it. I looked up four e-books, more or less randomly, and the results were astonishing. See by yourself in the table below, which illustrates the price differences.

A: The Information Diet: A Case for Conscious Consumption [Kindle Edition]
B: Ender’s Game [Kindle Edition]
C: THE ILLUSTRATED THEORY OF EVERYTHING: The Origin and Fate of the Universe [Kindle Edition]
D: The Lord of the Rings [Kindle Edition]

Africa 11.89 7.69 11.99 14.24
Asia&Pacific nA 5.69 9.99 12.24
Australia 9.89 12.82 9.99 16.83
Canada 9.89 8.05 9.99 20.29
Europe 14.41 4.32 9.32 18.44
India 9.89 5.69 9.99 12.24
Latin America & Caribbean 9.89 5.69 9.99 nA
Middle East 11.89 7.69 11.99 nA
United States 9.89 5.99 9.99 21.99
United Kingdom 17.75 7.13 9.98 19.05
my price 15.11 4.04 9.78 14.15

Prices are in USD, as of 27. January 2012. All the books are in the same edition for all countries, except for Ender’s Game, which seems to have a British and an American version sold in different regions. nA means the book is not available in that region. My price is the price I get after signing up with my account or if I want to buy the book directly on my Kindle.

To me this looks quite random. I guess one would need to take a bigger sample to see which regions are generally more expensive or less expensive. But One can see that the prices vary greatly depending on location. “Ender’s Game” for instance was offered to me at a price that is less than a third of the price I would pay being in Australia, whereas “The Information Diet” would cost me substantially more than in Australia.

It is also interesting to see that the price I was offered in the end was different from the Europe price. I wonder whether this is because there is a different price or if Amazon actually changes prices depending on my profile.

I can understand up to a certain point that articles do not cost the same in every region. This gets problematic though if the article is a digital file. Because the prices do not depend on the place you purchased the article from, but where your Kindle is registered to. I for instance currently live in Singapore but my Kindle is registered to my hometown in Switzerland, so when I buy e-books, I still pay the Swiss price. Just imagine, you go on vacation and the hotel would charge you depending on your nationality, that just seems wrong.

There is nothing much one can do against this apparently random pricing system. But it is definitely worth comparing prices before buying a product, if the price difference is very big, there is always the possibility to register the Kindle to another region temporarily. (This might violate the Terms and Conditions though). If you want to check prices of an article independently, you can either use a public computer or switch your browser to Private Mode, so that Amazon does not recognize you. Whenever you are looking for an e-book, there will be certain point where you can change your region. Make the comparison and see for yourself.

As for now, nobody seems to bother that Amazon has this apparently random pricing system. But as it is so easy today to check the prices in other regions and as purchasing an e-book does not require physical presence, I am convinced that this is not viable.


Test: Mock Meat (Pepper Steak)

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Yesterday I went on a tour to different vegetarian shops to get mock meat. I went to Suji Mart, which is located at Jurong Point Shopping Centre at Boon Lay MRT (#B1-21). They have a decent choice of frozen mock meat, from shrimps over chicken to ham. They also have a lot of other health food, nothing that seem familiar to me tough.

I then made an unplanned stop at Yue Hwa Chinese Products also at Jurong Point (#03-05) where I discovered a big choice of dried mock meat. So far I only got to taste the Mutton Fried Tofu skewers which don’t look that good but really are tasty.

Secondly I went to Kaoyi Vegetarian Foodmart it is located at Jurong, Blk 494, 01-122. It is easily accessible from both Boon Lay MRT and Jurong East MRT, just get out at Blk 425 respectively at Blk 463. This shop is a typical neighbourhood shop and very different from the one at the shopping centre. The choice is huge. They have a big choice of dried and conserved food, but I mainly concentrated on the frozen products. Again no chilled products, only frozen one. It is a little hard to find anything in the crowded and narrow shop, but they have a lot of different frozen products. I bought a few of them and in today’s post I’m going to write about one of them.

At last I made a stop at Giants at IMM in Jurong, but only found one suitable product, which I am going to write about later.

Altogether I was positively surprised by the great choice and variety of products available. Compared to this, the offer in European supermarket seems quite ridiculous.

Out of all the products I bought I cooked and prepared 4 that are fairly similar, all called pepper steak. I fried them in a pan with oil and compared them. Here is my ranking starting from the worst:

Liang Yi Vegetarian Black Pepper Chop

This products is from Giants. The good points about this product is, that it is the only one that actually has some pepper sauce on it (although all are called pepper steak) also it is quite big, compared to the other products.

But that’s about all I can say that it is positive about it. While it does look decent one already discovers by cutting it that the texture is not very appetizing. Already with the first bite I discovered that its consistency is not very meat-like and I did not like the taste either. It tastes very sweet. Altogether I would not recommend this product.

Green Meat Vege Black Pepper Steak

I bought this at Kaoyi Vegetarian Foodmart for S$ 5.50. That makes a price of roughly S$ 18.35 per kilo.

I liked the look of this product, even tough it definitely does not look like meat, it has a nice colour. The texture of this mock meat is very nice, a little chewy and fibrous but still tender, definitely better than the first one. The downside lies again in the flavour. It is very sweet, what makes it taste very strangely. This product is definitely better than the first one, but still not convincing.

Super Elephant Co., Vege Black Pepper Steak

This one was bought at Suji Market and costs S$ 6 for 300 g (S$ 20 per kilo).

I really like the appearance of this mock meat, both outside and on the inside even though it has a bit a pale colour. The texture when eaten is very nice, still better than the last one and I really like the fact that it’s quite juicy in the inside. It also has the nicest thickness of all the products, I had the impressions that all the others were quite thin. The taste is quite good, although not extraordinary. A slight sweet taste is also present, but it is not as bad as in the first two products. Altogether a really nice product I recommend buying.

The Suji Mart Vege Black Pepper Steak

This one is my personal favourite. It’s the home brand of the Suji Mart and it costs S$ 16 per kilo and is thus cheaper than the previous two products.

In my opinion it looks very nice and appetizing. It is very juicy, when pressing on it with a fork, the juice would come out, this makes also the texture when eating very appealing. The texture is a little chewy but also fibrous which gives an impression very much like real meat. The thickness is also nice. The flavour is definitely the best of all products, even though even here there remains this strange sweetness.

I can really recommend this product, not only is it the best, but it also is quite cheap compared to the others.

How I became a vegetarian

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I have been a vegetarian for one and a half year now. I often get asked, why I would do this to myself and whether this is not bad for my health. In this post I want to illustrate, how I became a vegetarian and what are the reasons I think of sticking to that regime for the time being.

All started with a very spontaneous experiment. While I was studying in Geneva, I lived in a residence for international students. The living conditions were not up to any decent standard, but I would not have wanted to switch it for anything else. As most of the residents were not Swiss but international exchange students or interns, I met many interesting people during my time there. I could get to know people, while pursuing my favourites activities, which turn around preparing and eating food.

One Sunday evening in April 2010 I was sitting with some of my housemates at the table and we were eating our dinner. My neighbour, an Iranian PHD-student, declared that he would abstain from eating any meat for one week, as it was his belief, he explained to us, that eating meat makes people be more aggressive. I certainly do not share this opinion and even if it were true, he would be the last person needing to cut his meat consumption for that reason, as he is one of the most pacific and courteous persons I know.

We thus all agreed around the table that this was a very bad idea. It could not possibly be healthy and who would want to abandon meat anyway. But his plans still made me think. The same night I had a very interesting discussion on this subject with somebody who has been vegetarian all her life and I also did some research on the Internet. I found two pieces of information, which challenged the opinions I’ve had so far on eating no meat. I had always thought that it is very bad for one’s health. But I found indices that eating no meat is indeed healthier than eating too much of it and that vegetarians seemed to be, statistically speaking, healthier than omnivorous people. On the other hand I was shocked on how big the impact of meat production on our ecological footprint is. Producing meat uses a tremendous amount of water, land and energy – resources which would allow to produce a much bigger amount of plant-based food. This last reason was enough to convince me to give it at least a try.

I was not very confident in my self-discipline and I sincerely was not sure whether I was going to survive this one week, but I still decided to try iz and to join my friend in his one-week experiment. And I was surprised how easy it was. It took some effort to get food outside home, since the canteen rarely ever serves vegetarian dishes, but I soon discovered some take-away places with good vegetarian options. And when I was eating at home, cooking without meat was just a new culinary challenge, I was only too willing to take on. But on the same time I realised how much meat I usually ate every day. Whenever I ate at the canteen for lunch, meat or fish would be the only options there were and for dinner I would cook meat or fish at least once or twice a week. Even my snacks often consisted of ham or salmon sandwiches. I figured it was time to do something about that.

When the week was over, I had already decided to continue with the experiment for as long as I would be able to withstand the temptation. But there was not that much of temptation. I made sure to give away all the meat-based food that still laid around in my cupboard and I started looking into how one has to cook to have a healthy vegetarian diet. It turned out not as difficult as I imagined it to be. When I am cooking for myself, I try to make sure that the meal contains vegetables, carbohydrates and proteins. I cover the proteins with things like tofu, cheese, lentils, eggs or mock meat. Usually I don’t have any problem finding ideas for a vegetarian meal and it is not as if I would feel any less full after a meal without meat. The art of having a balanced diet is in my opinion diversity, whether one is vegetarian or not, and so I love to try new ingredients and I seldom cook rice or pasta for two days in a row.

After a while it became clear that this would be a permanent change in my diet. The reactions I got were very diverse. Whereas I got a lot of laughter and mockery, I also got a lot of encouragement and admiration. I noticed that there are many other people around me who were trying to eat less meat themselves. Also in my family the reactions were not unanimous: One of my brothers immediately joined me upon my announcement and my mother was quite happy that there was going to be more vegetarian dishes on the family table. The more meat-loving part of my family though still now never fails to come up with new jokes about vegetarians and always reacts with long faces when there is no meat on the table.

There are some situations were I am disadvantaged as a vegetarian. For instance it has become impossible to eat at McDonald’s to me if I want to get anything else than French fries and in some other places it is equally difficult to get a vegetarian dish. But in general most restaurants have at least one vegetarian option and I think that not eating at McDonald’s anymore is not really a bad thing.

It has now been one and a half years since I’ve become vegetarian (April 2010) and I will go on for longer. I rarely ever think of abandoning and even if sometimes I have an appetite for meat, I usually don’t miss eating meat. This change of diet has been a lot easier than I had ever imagined it to be. Living meat-free allows me to cut down considerably the impact I have on the environment without having to sacrifice a lot. While I can understand that giving up meat for good is not everyone’s thing, all of us should do their part by at least cutting down meat consumption. Only eating meat once a day is a start, becoming weekend vegetarian would still be better!


Devenir végétarien – mon expérience

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Tout a commencé par une expérience spontanée, qui consistait à ne plus manger ni viande, ni poisson pendant une semaine. Au début j’avais mes doutes de pouvoir tenir pendant une semaine, mais entretemps une année et demie ont passé et je tiens toujours. On me demande souvent, si ce n’est pas mauvais pour la santé ou pourquoi je me force de faire cela. Je vais vous raconter l’histoire de comment je suis devenu végétarien et pourquoi je compte le rester aussi dans le future.

Pendant mon temps à Genève, j’habitais dans une résidence pour étudiants. Les conditions de vie (internet, eau, propreté) n’étaient pas toujours agréables dans la maison, mais je n’aurais voulu habiter nul part ailleurs. La plupart des gens qu’y vivaient n’étaient pas suisses mais des étudiants en échange ou des stagiaires venant des quatre coins du monde. Ainsi par le fait qu’on avait une grande cuisine commune à notre disposition, j’ai fait beaucoup de rencontres enrichissantes pendant que je me dévouais à mon occupation préférée: manger.

Un dimanche soir en avril 2010 j’étais en train de manger avec quelques de mes colocataires lorsque mon voisin à déclaré qu’il devenait végétarien pour une semaine. Il trouvait que les personnes qui mangent de la viande sont plus agressives et pour cette raison il est convaincu de devenir végétarien sur le long terme. Il en avait sûrement pas besoin, parce qu’il s’agit en lui d’une des personnes les plus paisibles et aimables que je connais et celui qui pense que tous les iraniens passent leurs temps à construire des bombes à fait le calcul sans lui.

On était tous d’accord autour de la table que ceci était une mauvaise idée et on faisait des blagues et on se demandait si ce n’était pas mauvais pour la santé. Son idée m’intriguait quand-même. Le soir même j’avais une discussion intéressante avec une végétarienne depuis naissance et j’ai fait quelques recherches en ligne. J’ai découvert ainsi que quelques unes des opinions que je tenais à propos du végétarisme étaient incomplètes ou fausses. Ce que j’ai trouvé m’a surpris: J’ai appris que ne pas manger de la viande n’est pas nécessairement mauvais pour la santé et qu’au contraire pas de viande est meilleur pour la santé que trop de viande. Aussi j’étais surpris de la magnitude que notre nutrition, particulièrement notre consommation de viande, a sur notre emprunte écologique. Après cette recherche j’étais convaincu que ça valait la peine d’être au moins essaié.

La confidence dans mon autodiscipline était limitée et ainsi je n’étais pas sûre de tenir une seule semaine. Je me suis rendu compte que je consommais beaucoup de viande. Même sans étant excessivement carnivore, je mangeais au moins une fois par jour de la viande ou du poisson, souvent même plus. Lorsque je prenais mon déjeuner à la cantine de l’université, il n’y avait que rarement un plat végétarien et souvent j’ai préparé un plat de viande ou de poisson le soir. Quand j’avais faim entre les repas, j’allais souvent acheter un sandwich au jambon ou au saumon. Je mangeais donc une grande quantité de viande.

Mais à ma grande surprise, j’avais même pas besoin de discipline pour ce changement de régime. Quand je cuisinais pour moi-même, il n’y avait pas de problème de tout. J’adore expérimenter avec des nouveaux ingrédients, d’improviser des plats, et ainsi la cuisine végétarienne ne fut pour moi qu’un nouveau défi culinaire. Les repas de midi, que je prenais normalement en dehors de la maison, posaient un problème plus grand. Si j’aurais voulu continuer de manger à la cantine, j’aurais dû me contenter de manger les garnitures. Mais j’ai découvert qu’il y avait autour de l’université quelques restaurants avec des repas végétariens à l’emporter. Ou je préparais simplement la double quantité le soir et amenais les restes pour le repas de midi le lendemain, ce qui consiste aussi en une économie d’argent.

Après cette semaine, j’étais décidé de prolonger l’expérience sur une durée indéterminée.Toujours convaincu qu’après pas longtemps la faim pour la viande me rattraperait et ferrait échouer mon expérience, je me suis séparé de toutes mes provisions contenant de la viande et je me suis informé de comment se nourrir sainement et d’une manière équilibrée tout en évitant la viande. Si c’est moi qui cuisine, je fais normalement attention à ce que le repas contient de tous les groupes alimentaires importantes en quantité appropriée, c’est-à-dire qu’il y a toujours des légumes, des glucides ainsi que des protéines. Ces derniers, je les couvre par du tofu, des lentilles, du fromage, des œufs ou des produits de remplacement de viande. J’ai rarement de la peine à trouver des idées pour un repas sans viande. Aussi je ne me sens pas moins rassasié après un repas sans viande. L’art est dans la diversité, et ainsi ça m’arrive rarement de manger deux jours de suite des pâtes ou du riz.

Il me fallait pas très longtemps pour me décider que ce n’est plus une simple expérience, mais un changement sur le long terme. Les réactions sur cette décision étaient diverses. Tandis qu’une grande partie des gens me déclarais fou, j’ai reçu aussi de l’admiration et j’ai découvert que beaucoup de personnes autour de moi ont aussi essayé ou sont en train d’essayer de limiter leur consommation en viande. Seulement les végétariens depuis longtemps m’ont donné ce regard moqueur qui sérieusement mettait en question mon succès sur le long terme. Même dans ma famille j’ai eu des réactions mixtes: Un de mes frères me joignit sur le front végétarien et ma mère approuva ma nouvelle alimentation. Du côté plus carnivore de ma famille par contre, je reçois encore aujourd’hui des moqueries (et de reproches quand il y a un repas purement végétarien).

Même si je n’ai jamais vraiment trouvé difficile de renoncer à la viande, il y a de temps en temps des situations où je suis défavorisé en tant que végétarien. Par exemple si j’essaie de manger dans un McDonald’s. Ou dans un autre restaurant qui n’as aucune option végétarienne. Mais normalement il est possible de trouver n’importe où un repas végétarien, et je suis sure que ma santé me remerciera si je ne vais plus au McDonald’s.

De temps en temps je mange de la viande par erreur. Il m’est déjà arrivé de ne pas voir lu thon dans la salade de maïs et spécialement ici en Asie, il n’est pas toujours clair, si quelque chose a été préparé avec de la sauce aux huîtres ou du bouillon de poulet. Mon attitude envers ces accidents et de rester flexible. Les raison pour lesquelles je continue d’être végétarien sont de nature écologique et ça n’y a donc aucun sens dans jeter de la nourriture qui a déjà été préparée.

Ça fait maintenant une année et demie (avril 2010) depuis que je suis devenu végétarien et je pense le rester dans le future proche. Même si quelque fois j’ai envie de manger de la viande, la plupart du temps je n’ai aucun problème. Devenir végétarien était pour moi beaucoup plus facile à ce que je l’imaginait. Ne pas manger du poisson ou de la viande est pour moi un moyen de réduire considérablement l’impact que j’ai sur l’environnement sans que ça me coûte beaucoup de sacrifice ou d’effort. Il est clair que pas tout le monde puisse et veuille ne plus en manger de tout, mais on devrait tous contribuer notre part et au moins abandonner l’habitude de manger de la viande à chaque repas. Manger de la viande qu’une fois par jour ou peut-être devenir végétarien le weekend est une contribution facile que j’encourage tout le monde à faire. Non seulement pour l’environnement, mais aussi pour votre santé.

Vegetarier werden: Ein Erfahrungsbericht

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Am Anfang stand das sehr spontane Experiment während einer Woche kein Fleisch und Fisch mehr zu essen. Ich war zuerst skeptisch, ob ich eine Woche durchhalten würde, aber inzwischen ist das schon anderthalb Jahre her und ich esse immer noch kein Fleisch. Ich werde oft gefragt, ob das denn nicht ungesund sei und wieso ich mir das antun würde. Dies ist die Geschichte, wie ich Vegetarier wurde und wieso ich das auch weiterhin bleiben will:

Während ich in Genf studierte, wohnte ich in einem Studentenwohnheim. Die hygienischen Zustände waren oft eine Anmassung und auch sonst gab es immer wieder Probleme mit Dingen wie Internet, Wasser oder Strassenlärm, aber ich habe meine Zeit dort sehr genossen. Ein Grossteil der Bewohner waren nicht Schweizer, sondern Austauschstudenten oder Praktikanten aus allen Regionen der Welt. Und das war dann auch einer der Aspekte, die mein Aufenthalt dort so interessant gemacht haben. Dadurch dass wir eine grosse Gemeinschaftsküche und Esssaal zur Verfügung hatten, machte ich viele interessante Bekanntschaften während ich meiner Lieblingsbeschäftigung nachging: Essen.

An einem Sonntagabend im April 2010 sass ich mit ein paar Mitbewohnern beim Abendessen, als mein Nachbar verkündete, er wolle für eine Woche Vegetarier werden. Er finde, dass Menschen, die Fleisch essen, aggressiver seien und darum möchte er gerne Vegetarier werden. Er hatte das auf jeden Fall nicht nötig, denn er ist einer der friedlichsten und zuvorkommendsten Personen, die ich kenne und wer denkt, dass alle Iraner Bomben bauen, der hat die Rechnung ohne ihn gemacht.

Auf jeden Fall waren wir uns um den Tisch einig, dass das eine lächerliche Idee sei und machten Witze und äusserten Bedenken, ob das denn gesund sei. Sein Unternehmen brachte mich dennoch zum Nachdenken. Am gleichen Abend hatte ich eine interessante Diskussion mit einem Vegetarier seit Geburt und machte einige Recherchen im Internet. Ich fand dann heraus, dass einige der Vorstellungen, die ich über fleischlose Ernährung hatten, falsch waren. Mir wurde bald klar, dass Vegetarismus nicht wirklich eine Mangelernährung sein musste, vielerorts fand ich sogar Indizien, dass kein Fleisch gesünder ist als zu viel Fleisch. Auch war ich überrascht, wie enorm der Einfluss des übermässigen Fleischkonsums auf unseren ökologischen Fussabdruck ist. Nach dieser Internetrecherche war ich überzeugt, dass es zumindest einen Versuch wert war und ich beschloss mich dem Experiment meines Nachbars anzuschliessen.

Das Vertrauen in meine Selbstdisziplin war eher gering und so war ich nicht sicher, ob ich eine Woche durchhalten würde. Mir wurde bewusst, wie viel Fleisch ich normalerweise ass. Obwohl ich nicht ein ausgesprochener Fleischwolf war, so hatte ich doch mindestens einmal am Tag Fleisch oder Fisch. Wenn ich mittags in der Kantine ass, gab es selten ein vegetarisches Gericht und mehrmals die Woche kochte ich auch abends Fisch oder Fleisch. Und wenn ich während des Tages Hunger bekam, so gab es doch nichts besseres als ein Schinken- oder Lachssandwich.

Doch ich überraschte mich selbst. Von Anfang an hatte ich praktisch keine Probleme mit der Umstellung. Wenn ich selbst kochte, war das überhaupt keine Frage. Ich liebe es neue Zutaten auszuprobieren und Gerichte zu improvisieren, so war die vegetarische Küche eine neue, interessante Herausforderung, die ich nur zu gerne angenommen habe. Das Mittagessen war ein wenig problematischer: Wollte ich weiterhin in der Kantine essen, so musste ich mich mit Beilagen zufrieden geben. Doch bald schon entdeckte ich, dass Restaurants in der Nähe der Uni vegetarische Gerichte zum Mitnehmen anbieten und ausserdem brachte ich sowieso oft mein eigenes Essen mit, also war auch das Mittagessen kein Problem.

Als die Woche vorbei war, hatte ich mich dazu entschlossen, mein Experiment um eine undefinierte Zeit zu verlängern. Immer noch überzeugt davon, dass bald der Heisshunger nach Fleisch mich einholen, und das Experiment scheitern würde, verschenkte ich alle meine Vorräte, die Fleisch enthielten und informierte mich, wie eine gesunde, vegetarische Ernährung aussieht. Normalerweise achte ich darauf, dass Mahlzeiten, die ich selber koche, ausgeglichen sind, d.h. dass immer Gemüse, Kohlenhydrate und Eiweisse vorhanden sind. Den Eiweissanteil decke ich durch Tofu, Linsen, Käse, Eier oder Fleischersatz. Selten habe ich Schwierigkeiten Ideen für eine Mahlzeit ohne Fleisch zu finden und auch fühle ich mich nach einem solchen Mahl nicht weniger gesättigt als wenn ich Fleisch gegessen hätte. Die Kunst ist die Abwechslung und so esse ich auch selten zwei Tage in Folge Teigwaren oder Reis, wenn ich selber koche. (Was sich jedoch geändert hat, seit ich in Singapur sind und Reis allgegenwärtig ist)

Bald schon war klar, dass aus dem Experiment eine langfristige Umstellung werden würde. Die Reaktionen darauf waren sehr verschieden. Während ich von vielen als geisteskrank erklärt wurde, bekam ich auch Bewunderung und merkte bald, das viele Leute um mich herum auch versuchten oder versuchen ihren Fleischkonsum zu beschränken. Von langjährigen Vegetariern bekam ich anfangs häufig diesen belächelnden Gesichtsausdruck, der meinen langfristigen Erfolg anzweifelte. Auch in meiner Familie bekam ich gemischte Reaktionen. Während einer meiner Brüder sich sofort mir anschloss und meine Mutter meine neue Ernährung begrüsste, bekomme ich von den fleischliebenden Mitglieder meiner Familie noch heute Spott zu hören (und Vorwürfe wenn ich ein Mahl ohne Fleisch koche).

Obwohl ich es nie als schwierig empfunden habe, auf Fleisch zu verzichten, gibt es immer wieder Situationen, in denen ich als Vegetarier benachteiligt bin. Zum Beispiel wenn ich versuche in einem McDonald’s zu essen. Oder in irgendeinem anderen Restaurant, das keine vegetarischen Optionen anbietet. Aber normalerweise bekommt man überall etwas vegetarisches zu essen und ich glaube, es ist auch für meine Gesundheit besser, wenn ich nicht mehr zu McDonald’s gehe.

Gelegentlich kommt es auch vor, dass ich versehentlich etwas mit Fleisch bekomme. Es ist mir schon passiert, dass ich Thon im Maissalat übersehen habe und gerade in Asien ist es nicht immer klar, ob etwas in Hühnerbrühe oder Austernsauce gekocht worden ist. Aber meine Einstellung dazu ist, flexibel zu sein. Meine Beweggründe Vegetarier zu sein sind ökologischer Natur und so macht es keinen Sinn Nahrung wegzuschmeissen, wenn sie schon auf dem Teller ist.

Ich bin jetzt seit anderthalb Jahren (April 2010) Vegetarier und ich plane mich in voraussehbarer Zukunft weiterhin vegetarisch zu ernähren. Auch wenn ich nie wirklich ans Aufgeben gedacht habe, so gibt es schon Momente, in denen ich Lust auf etwas Fleisch habe, doch meistens habe ich keine Mühe. Vegetarier zu werden war für mich viel einfacher, als ich mir das vorgestellt habe. Fleischlose Ernährung erlaubt es mir,  meinen ökologischen Fussabdruck erheblich zu reduzieren, ohne dass es mich viel Mühe kostet. Während es wohl nicht für alle einfach ist, ganz auf Fleisch zu verzichten, sollten wir alle unseren Teil beitragen und zumindest nicht zu jeder Mahlzeit Fleisch essen. Nur einmal am Tag Fleisch essen oder vielleicht Wochenendvegetarier werden, ist schon ein Schritt in die richtige Richtung.


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Have you ever wanted to speak with a computer? Give it a try here, where you can talk with ELIZA.

This program is actually already quite old. It has been written between 1964 and 1966 and it simulates a psychotherapist. While today’s chatterbots usually try to sell you dubious pills on MSN and are rather boring, I think that ELIZA is fascinating. By trying to converse with it, you might discover that it is a bit repetitive and that the underlying algorithms are quite simple, but it still produces some very interesting conversations.

Here is another link with some interesting discussions with ELIZA.

As computer programs more and more commonly replace humans in customer services or hotlines, we should maybe get used to speak to computers.

Voyage en Indonésie – Première Partie

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La NUS, l’université dans laquelle je suis en train de passer une année en échange, a la tradition d’interrompre les cours pendant une semaine au milieu du semestre. Je me disais, vue que c’est peut-être la seule fois dans ma vie que je serai en Asie, il faut bien que j’en profite et découvre la région. J’ai donc pris l’avion vers l’Indonésie. Cet article raconte tout ce que j’ai fait et vécu en Indonésie. J’espère que ceci donne un aperçu de cette culture vraiment différente de la notre à tous ceux en Europe.

Le samedi 17 septembre, on est volés de Singapour à Yogyakarta. C’est une ville qui ce trouve au centre de l’île de Java, qui elle est une des régions les plus densément peuplées dans le monde entier. 130 millions de personnes vivent sur Java, qui est une des multiples îles dont consiste l’Indonésie. L’Indonésie est avec une population de plus de 240 millions le quatrième pays au monde. Avec 200 millions de musulmans, c’est également le pays avec la plus grande population musulmane.

La première aventure de mon voyage était déjà le vol. Soit l’avion n’était pas parmi les plus actuels, soit le pilote était fatigué ou peut-être c’était juste la météo qui était défavorable, mais en tout cas cette première partie du voyage était assez turbulente, avec un trou d’air et beaucoup de secouements. Mais finalement on est atterri sain et sauf.

Arrivé à l’aéroport de Yogyakarta, on est tombé sur une foule de chauffeurs de taxi qui offraient leurs services d’une manière très bruyante. Mais on s’est décidé de prendre le train. Il n’y a pas de passage à niveau, alors pour changer de quai, on a dû descendre sur les voies, croiser les rails, contourner le train qui bloquait le passage et puis remonter sur l’autre quai. Le train qu’on a pris était bien particulier. Les portes du train s’ouvrent à chaque station des deux côtés, indépendamment du fait qu’il n’y a un quai que d’un côté. Le train était bondé du monde, mais le court trajet qu’on a pris était agréable. La seule chose bizarre était, qu’on devait s’habituer au fait que tout le monde nous regardait.

À Yogyakarta on était pour la première fois vraiment confronté à la réalité d’une ville indonésienne. Rien que traverser une route devient un défi, car il n’y a pas de feu de circulation et dans les endroits où il y a des passages piétons, ceux-ci semblent être un élément purement décoratif. L’art de croiser la route consiste en marchant à vitesse constante à travers la route. Les voitures et les motos vont éviter les gens, mais ne vont surtout pas s’arrêter.

Pendant qu’on visitait la ville, un homme s’est rapproché et nous a parlé. Il voulait nous montrer ses œuvres, il nous disait qu’il était propriétaire d’une école d’art. Car on avait un peu de temps à perdre, on l’a suivi. Il nous a guidé à travers des petites ruelles jusqu’à son atelier. Une fois arrivés, ils nous a montré ces tableaux de Batik et nous a offert une tasse de thé. Son élève nous a expliqué comment les tableaux sont produits : En couvrant une partie de la toile avec de la cire et l’application des bains de couleurs ils arrivent à créer des œuvres très impressionnantes. Évidemment il voulait nous en vendre, mais à ma grande surprise il n’a pas insisté, lorsqu’on a refusé et qu’on est parti.

Après Yogyakarta on a continué le soir même vers Borobodur, où on a trouvé une auberge pour la nuit. Ma première nuit en Indonésie était très agréable et m’a coûté l’équivalent de 2.5 CHF. Mais c’était la nuitée la moins chère de toute la semaine. La chambre était en fait un dortoir pour une vingtaine de personnes, mais cette nuit on y était seuls.

À Borobodur on a visité le fameux temple. À l’entrée du temple chaque personne reçoit un Sarong, une espèce de jupe. N’étant pas indonésiens, on a dû payer un prix pour le billet d’entrée qui est environ dix fois le prix pour les indigènes. Peut-être ceci est la raison pourquoi le temple est bondé de touristes indonésiens. Pendant qu’on visitait le temple on nous a demandé plusieurs fois pour prendre des photos avec nous et encore plus souvent on remarquait que les gens prenaient des photos sans même nous demander. Il semble qu’on était plus intéressant que le temple.

Le soir même on a continué notre voyage vers Selo, un petit village au pied du Merapi. Le trajet pour y arriver n’était pas facile, car on a dû changer le bus plusieurs fois. De plus on ne peut pas comparer les bus publics en Indonésie avec les transports publics en Europe. Normalement c’est des petits bus, qui sont conduit avec les portes ouvertes et sont généralement surchargés. Il n’y a pas d’horaire, le bus part quand il est plein et s’arrête lorsque quelqu’un veut descendre ou monter. Dans un des bus il y avait à peine de la place pour nous cinq, parce que le bus était chargé avec des grands sacs d’engrais.

Le lendemain on a commencé à marcher vers 1 heures du matin. Plus que 4 heures a duré la montée, d’abord sur un plateau d’où on a pu observer le lever du soileil et après sur le sommet du Merapi, un volcan. La montée était fatigante et la descente pénible, mais ça vallait définitivement la peine. La montée nous a mené à travers des terres agricoles et du forêt. Plus haut la végétation a disparu à fur et à mesure, jusqu’à ce qu’il n’y avait plus que des rochers. À partir du plateau on est monté pendant un moment à travers du sable et des cendres avant qu’il y avait de nouveau des rochers. Au sommet du cratère une falaise verticale de plusieurs centaines de mètre nous séparait de l’intérieur du volcan, d’où de la fumé sulfurique montait. La vue était splendide, mais pour un volcan actif, il ne donnait pas un air très dangereux.

Après cette excursion on a continué notre voyage vers Solo et depuis là avec le bus vers l’est jusqu’à Probolinggo (une journée entière dans le bus). On a dormi là et tôt le matin on est monté sur un point de vue pour contempler non seulement le lever du soleil, mais aussi la vue sur Bromo (un volcan) et le “mer de sable” qui le contourne. La chose intéressante sur Bromo est que c’est un volcan à l’intérieur du cratère d’un autre volcan plus grand. Ce deuxième cratère est rempli avec des cendres des dernières éruptions de Bromo et ainsi la traversé de ce cratère est une affaire très poussiéreuse.

Ceci est la première partie de mon article sur mon voyage en Indonésie. Parce que ma caméra a été volé, les photos ne sont pas fait par moi. Merci beaucoup à Etienne, Kathrin, Klaus et Verena pour les images.